Home / MEGISMÉTELHETETLEN MŰALKOTÁS

MEGISMÉTELHETETLEN MŰALKOTÁS

Ahogyan mi emberek is egyetlenek vagyunk, úgy van olyan üveg is, amelyből az összes univerzumban, de főleg a földön, csak egy darab van. Tehát ez azt jelenti, hogy a bolygók éppen úgy álltak és úgy formálódott a 900 fokos üvegolvasztó kemencéban az anyag, hogy azt már nem lehet reprodukálni, a többi nem lesz olyan. Ezt, ha akaratlagos cselekvés, mint például egy festmény festése, műalkotásnak, vagy művészetnek is nevezzük.

Hiszen a reprodukció nem lesz ugyanolyan, és ha pedig ki is kell találni a formát, valamint benne van az üveg összefolyásának titka, gyakorlata, szabad gravitációja, úgy akkor képtelenség ugyanolyat alkotni.

Ebben az esetben a művész / iparművész / kézműves akaratára van bízva, hogy ugyanazt igyekszik-e nagyobb mennyiségben reprodukálni, vagy mindig újat alkot. Az újra és újra másmilyenre kikísérletezett üveg természetesen anyagilag nem éri meg, mert szinte nem lehet annyira kérni érte, hogy ezt az egyediséget megfelelő áron lehessen értékesíteni. Olyan ez, mint egy kozmikus anyag, amikor Isten összekeverte a levegőt a vízzel, és az anyaggal, hiszen a világegyetemben mindenhol ugyanaz az anyag van, ez az ugyanaz az anyag még számos másmilyen változtatot hozott létre, akárcsak ha a bolygóalkotásra, vagy az emberi lényeg különbözőségeire gondolunk.

Ugyanígy van az ÜVEGGEL IS. Mindegyik műalkotás egy kincs, és mégha csak simán le is vágom az üveget, akkor is máshogyan fog kiolvadni, tehát kézműves termékből az ugyanolyan is kicsit nem olyan, de azért vannak különbségek. A legelejétől fogva tudatosan törekedtem arra, hogy mindig másmilyen alkossak, mégha ez rengeteg “látszólag” kidobott energiába is került. Eredetileg ilyen volt a fent látható üveg:

De nekem így nem tetszett, mert túl egyszerűnek láttam és addig addig rakosgattam rá merőlegesen felvágott üvegeket, amíg a fenti formát nem kapta meg. Ez már tetszett, így abbahagytam és körre csiszoltam a rideg üveget csiszológéppel.

 

Tehát vannak olyan ékszerek, amelyek egyszeriek és megismételhetetlenek.

Például itt minden üveg más:

 

A “Narancsvirágok” kollekció mintázatai is annyiban más, mint a “Hipnotikus mályva” kollekció mintázata.

Tehát az egyik nyilván nem olyan színű, mint a másik, de hasonlít. Így lehet látni:

 

Translate »

Feliratkozás

* Kötelezően kitöltendő