ANYA KACAG (könyv, pdf formátumú)

0 vélemény
0 out of 5

1 490 Ft

Üzenet az Üvegsztorinak

ANYA KACAG
regény, Jelenkor kiadó, 2012, 352 oldal
szerkesztette: Csordás Gábor
formátuma: regény, PDF

RÉSZLET:

“Így, mire felértem, bocsánatot kértem a Karcsitól, és elmondtam neki, hogy csókolóztam a Kelemennel, és nem tudok hozzá hűséges lenni. Aztán dugtunk egész éjszaka, sőt még másnap délután is. Ő nem ment be a munkahelyére, szabadságot vett ki, és egész nap szeretkeztünk, egy ideig jó volt, aztán már unalmas. Rendeltünk szusit, estére már tök kivoltam, mert úgy éreztem, gyenge vagyok hazajönni dolgozni, de utálok vele is lenni, úgy éreztem magam, mint az apámmal, hogy nem tudok kiszabadulni egy helyzetből, és örökre ott kell vele lennem.
Egész éjszaka arra gondoltam, hogy majd másnap otthagyom, majd másnap otthagyom, ezt gondoltam két napig, csak még ezt a napot kibírom vele, mert most még gyenge vagyok, de holnap reggel minden jó lesz, mert elmenekülök tőle örökre…(…)

Szerintem nekem jó lenne, ha ott lennék, ahol a nővérem van, mert neki biztosan nem fáj semmi, de lehet, megkínozták Apáék őt is, mielőtt eltűnt, erre gondolok.

Kinyitottam ma a fiókokat, megtaláltam bennük a csontokat, a tűszúrások nyomait, Anya testét, és a nővéremet is. Anya beteg, mint a nővéred, mondják, Anya beteg, árulják el nekem a halott állatok, és Panni néni, a szomszéd. Mikor jön haza a kórházból, kérdezem, a nővérem is eltűnt, nem tudjuk, nem teljesen mindegy, te csak várjad, hazajön egyszer, mondják. Anya szereti a Donald rágót, vigyünk neki a kórházba, én is szeretem a Donald rágót, te nem kapsz, csak Anya, mert ő jó Anya volt, te pedig rossz lány vagy. Sírni kezdek és rettegni, hogy soha többet nem jön haza, mindig azt hazudják, hazajön, és haragszom Anyára, hogy róla kell beszélnem, és egyedül hagyott ezekkel a rokonokkal.

Most Apával kell élnem, kérdezem őket, miért, kivel, van más rokonod is?, mondják a rokonok. Kettesben Apával, ez elég borzalmas. Mindig azt mondja, hogy én hülyeségeket gondolok és beképzelem, ami történt. Ha azt gondolom, nincsen ennél rosszabb, olyankor mindig lesz. Azt is beképzelem, hogy volt egy nővérem? kérdezem tőle, fogd már be a szád te hülyeleány, mondja nekem, aztán megint megver.

Nem baj, elképzelem, hogy Anyával beszélgetek, és ez minden nap megtörténik. Anya is egy képzelt lény lesz, de ettől még nem jön vissza. Szerintem Apa tüntette el a nővéremet és Anyát is. Amikor babakocsival tolsz Anya, egyek vagyunk, az olyan jó! Mosolygás és asztmaállapot, áradnak a nedvek, minden gyönyörű. Megkérdezem Anyát, amikor szaladgálunk a napsütésben és eláraszt minket a tájból érkező fény, hogy megőrült-e vagy én őrültem meg. Azt is megkérdezem, hogy a nővérem hol van, mert ez nekem fontos. A tetemeket megint nekem kell megkeresnem, mert szanaszét hordták őket a lakásban és tönkretették testüket a hajnalokkal, agyonszurkálták őket, ez egyenes út a reménytelenséghez, sosem tudok visszaemlékezni pontosan, mi történt a fürdőszobában.

Anyával jó, mert sokat kacarászunk az úton, elképzelem, hogy megint él, amíg babakocsival tol, a Nagyapa mindig vicces. Kánya, mondja a Nagyapa és kacarászik, azt szeretné, hogy ismételgessem. Kánya, mondom, és ez nagyon tetszik neki. Anya néha szorosan becsatol, túl szorosan, hogy ne tudjak kimenekülni, ilyenkor úgy érzem, eltört a lelkem, és megfulladok, üvöltök is, hogy megfulladok, de nem hiszi el.

Ezt nem gondolhatja komolyan, mondom magamnak egy idő után, hogy itt hagy Apával egyedül, mikor tudja, milyen vele. A fájdalom a viaszos falak mögött jön felénk, eleven hús a rémület. A nővérem, én ápolom őt. Por és eleven sejtek, babák a fiókokban, hófehér szövet, fényes reggelek.

Most már nem tudom eldönteni, ha kimenekülök a levegőre, az miért lenne jobb, mint a szobában. Sokat beszélgetek a halott állatokkal, és a szörnyektől sem félek már annyira. A szörnyek napközben is velem vannak, így sokkal könnyebben elviselhetők. Anya és a nővérem valószínűleg a halott állatokhoz mentek, megetetni őket, de már nem merem megkérdezni. Összebarátkozom minden halott állattal, mert rengeteg van belőlük. Elsuttogtam Anyának éjszaka, hogy én valójában szeretem a halott ál- latokat és a nővéremet is, ezen kacag és azt kérdezi, hogy a kék nyúl is hasonlít-e a halott állatokhoz. De a kék nyúl plüssből van, mondom neki. Meg azt is, hogy a halott állatokat meg szoktuk enni, és kivezet a konyhába, megmutatja a frizsidert. Ebben is sok halott állat van, mondja, ott van a húsuk, szép piros.”

 

Budapest éjjel: tele csapdákkal. Budapest nappal: tele csapdákkal. Egy fiatal lány helyét keresi a sok csapda közepette. Viktória, az Anya kacag főszereplője Budapest éjszakai életében az alkohol, drog és szexualitás mámorába próbál menekülni, amelyet mindig a nappalok kijózanodása követ. Az Anya kacag egy körforgásszerű, a budapesti éjszakai élet forgatagában játszódó filmszerű könyv, a szingli-napló hardcore változata.

A naplóbejegyzésekben szókimondó őszinteséggel számol be a női szexualitás örömteli és fájdalmas pillanatairól, az újra és újra kiábrándultsággal végződő társkeresési kísérleteiről, valamint a művészpresszók és romkocsmák terében tett látogatásairól. Viktória egyik férfitől a másikig menekül szeretetéhségtől vezérelve, csalódásaira megfeleléskényszere miatt hisztérikusan reagál. A gyermekkori élmények a naplóbejegyzések közé ékelt lírai szövegbetétekben idéződnek fel, mint a korán meghalt anya emléke, az apa erotikus közeledésének rémképei, valamint az állandó bántások és megaláztatások mostohaanyjától, testvéreitől, és kora béliektől minduntalan felszínre törnek, valamint felnőttkori regresszív viselkedésében is megnyilvánulnak.

Az Anya kacag olyan pszichológiai regény, melyben nem a szenvedés mértéke a lényeg, nem a csapások száma számít, hanem az, hogy mindezt túlélte és megélte a főhős. Viktória a felnőttkora borzalmas történetei mögött pszichológusa segítségével próbálja megtalálni a gyermekkori okokat. Az újszerű női történet a szingliregények, „pöttyös könyvek” kifordításaként és kigúnyolásaként is értelmezhető. Olyan szépirodalmi mű, amely megmutatja azokat az élményeket, melyeket egy nőnek a társadalmi közbeszédben el kell hallgatnia.

 

RÉSZLETEK A REGÉNYRŐL SZÓLÓ KRITIKÁKBÓL

„Ami a korábban említett lírai szövegbetéteket illeti: az a határozott érzésem, hogy ezek az igazán fontos és előremutató elemek. A közbeékelt szövegbetétek költői pontossággal szerkesztettek, finom és árnyalt képekkel ábrázolják az ábrázolhatatlant.” (Népszabadság – Kassai Zsigmond: A trauma maga alá temet)

“Ha fogjuk Terézanyut, Carrie Bradshaw-t és Freud Dóráját, bedobjuk őket a képzeletbeli mixerünkbe, és megnyomjuk az indítógombot, akkor minden valószínűség szerint Czapáry Veronika első regényének hősét, Viktóriát kell, hogy megkapjuk.” (Origo.hu – Csobod Luca: Díványon a lányregény)

„Sikerül-e a hősnőnek túljutnia folyamatos lelki válságán? Megtalálhatja-e a kiutat gyászából, és kibékül-e anyjával, aki „üldöző tárgyként” zaklatja lányát ambivalens nevetésével a síron túlról is? Úgy tűnik, ebben a történetben a teljesebb élet utáni vágy eleve kudarcra van ítélve.” (Kulter.hu – Berán Eszter: Akkor sírok, ha nevetek)

“Egyenesen forradalmárnak nevezte a fiatal írót, amiért könyvének elsődleges célja, hogy megmutassa a korunkat meghatározó, új kapcsolati sémát, melyben a nő immáron nem passzív szereplő, hanem saját sorsának, saját szexuális életének kovácsa.” (Irodalmicentrifuga.hu – Murányi Zita: Megkésett jelentés)

„Aszexuálisan szókimondó részeket a kozmikus elvágyódás és a múltra való visszaemlékezés lírai tónusai oldják, ahogy ellenpont a budapesti bohémélet plasztikus dokumentálása is, vagy a már-már karikatúraszerű ábrázolása egyes figuráknak.” (Magyar Narancs – Horváth Györgyi: Anya kacag)

“Czapáry Veronika regénye három, egymástól nem teljesen független fő műfaji hagyományt egyesít: olvasható naplóregényként, lányregényként és generációs regényként.” (Irodalmijelenonline.hu – Bódi Betti: Romkocsmák Bridget Jones-a?)

Nyomtatásban itt: https://www.libri.hu/konyv/czapary_veronika.anya-kacag.html

Érdekelhetnek még…

Translate »

Feliratkozás

* Kötelezően kitöltendő